18 Σεπ 2008

Διαφημιστικό διάλυμα.

Τα περί ορθογραφίας αργότερα.

Προέχει μια επιτυχημένη εισαγωγή.

Κι αυτό που σήμερα εισήχθη με επιτυχία πρώτα στο κεφάλι μου και μετά στο στόμα μου και σε δυο δευτερόλεπτα από τώρα στα αυτιά σας είναι μια πικρή σοκολάτα "cherries and almonds in dark chocolate" της γνωστής ΝΥ μπράντας "CHOCOLOVE XOXO" -5840 θερμίδες η ματιά (που να τη φας κιόλας).

Δεν ήθελα σοκολάτα. Αλήθεια. Tι να τα κάνεις τα υποκατάστατα;

Ο μόνος λόγος που άπλωσα το χέρι μου και την πήρα ήταν για να τη διαβάσω (και, ναι, ίσως την έτρωγα κιόλας -αν και αμφιβάλλω αν ενδιέφερε αυτό τον κατασκευαστή της.)

(Να τη διαβάσω. Δεν μπερδέυτηκα.)

Κι αυτό, λόγω της φράσης που είδα να γράφεται στο πακέτο της: "LOVE POEM INSIDE"!

(Μόνο και μόνο για να βρεθώ λίγο αργότερα να διαβάζω το ποίημα "Take, Oh, Take Those Lips Away", του John Fletcher -τυπωμένο μέσα στο χαρτί περιτυλίγματος -0 θερμίδες η ματιά, δεν τρωγότανε με τίποτα.)

Δεν ξέρω ποιος σκέφτηκε να βγάλει στην αγορά ποιήματα με δώρο σοκολάτα ή το ανάποδο, και τέλος πάντων δημοκρατία έχουνε, όμως θυμήθηκα με φρίκη να έχω κάνει κι εγώ κάτι "παρόμοιο" στην ελλάδα, με τα μπισκότα digestive της αλλατίνη, έχοντας χώσει "ύπουλα" στη συσκευασία, ανάμεσα στα συστατικά, να γράφεται ότι εκτός από "αλεύρι", "ζάχαρη", κλπ, περιέχει "λιακάδα", "όρεξη για βόλτα στην εξοχή", κι άλλα παρόμοια. Διαφημιστές.

Εντωμεταξύ ναι. Το ξέρω. Φαγωθήκατε τόση ώρα.

Το διάλειμμα γράφεται διάλειμμα και το διάλυμα διάλυμα. Ορθογραφια δέκα. Χαλόου.

Αν όμως το διάλειμμα μεταφράζεται brake και το διάλυμα solution, θα συνενοηθούμε either way -μια και το μόνο που έχετε να κάνετε (αν παράγετε, αν αγοράζετε, ή αν πιστευέτε διαφημίσεις), είναι να σταματήσετε.

(Κι αν τα ελληνικά σας δεν είναι και τόσο καλά -και φερ'ειπείν πουντιάσανε και βήχουν- εννοώ, εν τέλει, πως the SOLUTION (to basically all your problems) is to give yourself a BREAK from advertising. Και ναι. Κι αυτό το ξέρω. Και το παραπάνω επειδή το έκανα (δυο χρόνια τώρα), αλλά και το παρακάτω επειδή το έκανα (για δέκα χρόνια):

Όποιος μιλάει με φτηνά λογοπαίγνια καταντάει γραφικός -και προτείνω να έρθει με τον κηδεμόνα του. (Ο κηδεμόνας άλλωστε κάνει και καλό λογοπαίγνιο.)

Αλλά ειλικρινά. Μεταξύ μας. Σοβαρά. (Κι αυτό με τα λογοπαίγνια μη το δέσετε: όποιος μπορεί να τα κάνει, όποιος δεν μπορεί ας το παίζει ότι τα σνομπάρει.)

Αλλά σοβαρά. Σοκολάτα με ποίηματα!; Sounds cheesy, no? (Ηmmm! Cheesy chocolate -now here' s an idea -not.)

Αν όμως τώρα θέλετε όντως να μιλήσουμε για διάλειμμα, τότε τα πράγματα είναι απλά: απλά σταματήστε να δουλεύετε στη διάφημιση. (Εντάξει, η σοκολάτα με ποιήματα είναι κακό επιχείρημα, γιατί είναι κιούτ.)

Σας ικετεύω. Σταπ δε κιούτ.

(Κι αν δεν μπορείτε για πάντα, έστω για λίγο -για ένα διάλειμμα-, αλλά σταματήστε. Φτάνει. Επιμένω.)

Τα σκουπίδια μας έχουν απ'όλα. Ευχαριστούν. (Δεν θα πάρουν κάτι άλλο. Το παλτό τους να φεύγουν.)

Έχουμε βαρεθεί να πετάμε πράγματα (κι εσείς, αντί να σταματήσετε, τυπώνετε λιακάδες, ποιήματα, και βόλτες στις εξοχές πάνω σε σοκολάτες και μπισκότα, λες και ξαφνικά πρέπει να πετάμε ποιήματα και λιακάδες).

Έχουμε βαρεθεί να δημιουργούμε συνεχώς σκουπίδια, πετώντας τα πάντα, λες και κάνουμε διαγωνισμό με τον γείτονα ποιος την έχει πιο μεγάλη τη σακούλα. (Και τελευταία και τη ληγμένη λιακάδα ή εκείνο το πολυκαιρινό στιχάκι.)

Κατά καιρούς βλέπω κάτι αφιερώματα σε αμερικανικά περιοδκά (έχω ένα μπροστά μου ράιτ νάου), στα "μπακγιάρντ τρας των σταρ". Κάποιοι ψάχνουν τα σκουπίδια των γκλιτεράτι (λέμε τώρα, τα εικάζουν απλώς υποθέτω) και μας μεταφέρουν τα πεταμένα τους (προφανώς πρέπει να συγχωρεθούν τα πεταμένα τους).

Η Μπρίτνεϋ τρώει πολλές σοκολάτες (και την είχατε ότι δεν διαβάζει ποτέ το κορίτσι), η Posh πλακώνεται στην τάδε σόγια και στο τάδε ντελίσιους τόφου (έχει πάρει 10 γραμμάρια τελευταία και ανησυχεί μην φανεί ον κάμερα). Το μόνο παρήγορο σε όλο αυτό είναι ότι πρόκειται για περιοδικά-σκουπίδια. (Και το πραγματικά αψυχολόγητο, που χαλάει το παρήγορο, είναι ότι αγόρασα αυτό το περιοδικό, προφανώς θέλοντας να μάθω ποιος πετάει περισσότερα από ό,τι κρατάει, ποιανού τα απορρίματα έχουν κοστίσει τον προϋπολογισμό μικρού κράτους, κλπ, για να νιώσω χειρότερα που η δική μου χωματερή είναι πιο χωματερή.)

Ιδέα.

Πότε επιτέλους θα βγει χωματερή σπόνσορντ μπάι πράντα ορ γκούτσι ορ σάμθινκ, να πετάμε τα σκουπίδια μας με στυλ; Ειδικά αν πρόκειται για ποιήματα, είναι κρίμα να τα πετάμε μαζί με τις ντομάτες (ο παλιός τρόπος, πρώτα το ποίημα, μετά η ντομάτα ήταν καλύτερος.)

Ινάφ ιζ ινάφ ολρέντυ. (Στου ρέντη δεν παρκάρουν πλάκα πλάκα τα απορριματοφόρα;)

Ένιχου.

Ας "κλείσω" εδώ, ασυνήθιστα απότομα, το θέμα (παρότι δεν έχω φτάσει καν εκεί που το πήγαινα), γιατί έχει όντως μια λιακάδα μεγάλη σήμερα (σαν αφίσα της βόνταφον) -και προτιμώ να πετάξω έξω τον εαυτό μου. (Άλλωστε σκουπίδι νιώθω από χτες, με πόναγε η κοιλιά μου ολ ντεή λόνγκ).

Βέβαια....πρώτα, θα δημιουργήσω κάποια γκλάμορους σκουπίδια (δεν έχω φάει πρωϊνό και το πρωϊνό μου είναι από το dean & deluca, oπότε γκόου φίγκιουρ, η κάθε σακούλα μπρέκφαστ σκουπιδιών έχει αρχική τιμή 60$). Γιαμ!

ΥΓ1
Λέγοντας νωρίτερα give yourself a BREAK, εννοούσα την ομώνυμη σοκολάτα. Νταμπλ γιαμ. Και πολύ γιαμάτη!

ΥΓ2
Στέι τιούντ γιατί αργότερα σήμερα θα επανέλθω (σιγά μην μείνω στο σκουπίδι που έγραψα). Κι αυτό γιατί το "ράιτερς μπλοκ" δεν χρειάζεται να κάνει σκουπίδι τον ράιτερ, ξορκίζεται μόνο με "ράιτερς μπλοΓκ". (Λογοπαίγνια ρουλ, ρε).

ΥΓ3
Ρουλ ξερούλ, σταματήστε να κάνετε ή να καταναλώνετα διαφήμιση. Παλήζ! Αν δεν κάνετε διάλειμμα, θα... διαλυθείτε;;;

ΥΓ4
Ακόμη σκουπίδι νιώθω.

ΥΓ5
Λογικό.

ΥΓ6
Με τα σκουπίδια που φάγαμε χτες.

ΥΓ7
Αυτά θα μας φάνε στο τέλος.


Έσσλιν.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: